Speerpunt 7: Sociaal beleid

KRACHT!G staat voor een sterk sociaal beleid! Een sociaal beleid is essentieel voor het verbeteren van de levenskwaliteit van inwoners en het bevorderen van de sociale samenhang binnen de gemeenschappen. Wij onderscheiden 5 belangrijke elementen die van belang zijn voor een KRACHT!G lokaal sociaal beleid:

  1. Participatie van de Gemeenschap: het is essentieel om burgers te betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van het beleid. Dit kan door middel van participatietrajecten, inspraakavonden en het opzetten van lokale adviesraden. Actieve deelname zorgt ervoor dat beleid aansluit bij de werkelijke behoeften van de gemeenschap.
  2. Toegankelijke Zorg en Ondersteuning: het bieden van toegankelijke sociale en gezondheidszorgdiensten is van groot belang. Dit omvat alles van geestelijke gezondheidszorg tot sociale dienstverlening, en het moet ook rekening houden met kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen met een beperking en laagopgeleiden.
  3. Economische Kansen en Werkgelegenheid: creëren van mogelijkheden voor werk en economische ontwikkeling is een belangrijk aspect van sociaal beleid. Dit kan onder andere door het stimuleren van lokale bedrijven, onderwijsprogramma's en training voor werkzoekenden.
  4. Wonen en Leefomgeving: een goede woonomgeving is cruciaal voor het welzijn van inwoners. Dit houdt in: betaalbare woningen, veilige buurten en toegankelijke openbare ruimtes en voorzieningen. Een prettige leefomgeving draagt bij aan positieve sociale interacties.
  5. Integratie en Diversiteit: een lokaal sociaal beleid moet aandacht besteden aan de diversiteit van de bevolking en zorgen voor inclusie van verschillende culturen, leeftijden en achtergronden. Dit kan gerealiseerd worden door interculturele programma's en initiatieven die sociale samenhang bevorderen.

Na gesprekken met enkele specialisten betreffende de tekorten in onze gemeente, belichten we hieronder de belangrijkste onderwerpen met betrekking tot zorg, ondersteuning en gemeenschapsvorming. Bijzondere aandacht gaat uit naar

  • een dementievriendelijke gemeente
  • zorgzaam wonen
  • begeleid wonen voor jongeren uit problematische opvoedingssituaties
Zorgzame Wijk

Een dementievriendelijke Gemeente

Een vaak vergeten groep binnen onze samenleving zijn mensen met dementie. Een dementievriendelijke gemeente creëert een omgeving waarin mensen met dementie kunnen blijven meedoen aan de samenleving en hun eigen leven kunnen leiden, ondanks de uitdagingen die deze aandoening met zich meebrengt. Ook aan de behoeften van hun naasten wordt aandacht besteedt. Een dementievriendelijke gemeente biedt erkenning, begrip en ondersteuning aan mensen met dementie.

KRACHT!G wil samenwerken met de verschillende partners : Sint-Bernardus, het expertisecentrum dementie, de Alzheimerliga en de eerste lijnszorg. Volgende criteria zijn cruciaal voor een sterk dementievriendelijk beleid:

  • Beleid ontwikkelen: specifieke beleidsplannen om mensen met dementie en hun families te ondersteunen.
  • Samenwerking stimuleren: samenwerken met lokale organisaties, zorginstellingen en vrijwilligers om een netwerk van ondersteuning te creëren.
  • Bewustwordingscampagnes voeren: organiseren van evenementen en campagnes om bewustzijn rondom dementie te vergroten en inwoners te informeren over hoe ze kunnen helpen. Dit zorgt ervoor dat zij minder geïsoleerd raken, verbetert de levenskwaliteit, hun welzijn en zelfstandigheid.
  • Raadpleging van inwoners: betrekken van mensen met dementie en hun naasten bij de beleidsvorming. Hun ervaringen en wensen zijn cruciaal voor de succesvolle implementatie van meer dementievriendelijke initiatieven.

Samen voor een dementievriendelijke toekomst

De lokale verkiezingen bieden een kans om de stem van verandering te laten horen. KRACHT!G wil samen bouwen aan een dementievriendelijke gemeente waar iedereen, ongeacht hun situatie, de kans krijgt om volwaardig deel te nemen aan de gemeenschap. Laten we er samen voor zorgen dat onze gemeente een veilige haven wordt voor mensen met dementie en hun geliefden.

OCMW Gebouw

Zorgzaam wonen

Zorgzaam wonen betekent dat we in onze huizen en onze omgeving goed voor elkaar zorgen. Dit houdt in dat we niet alleen letten op onze eigen woonbehoeften, maar ook op die van anderen, zoals buren en mensen in de buurt. Een zorgzame woonomgeving creëert een gevoel van veiligheid en samenhorigheid.

Vereenzaming is een urgent probleem dat niet alleen de mentale en fysieke gezondheid van mensen aantast, maar ook de sociale samenhang binnen onze gemeenschap verzwakt.
In zorgzame buurten staat de verbinding tussen bewoners centraal. Een grondige analyse waarbij de stemmen van kwetsbaren wordt gehoord, helpt ons om een plek te creëren waar iedereen zich kan vinden, een pleintje of een ontmoetingsplaats. Ondersteund door ambtenaren, werken we samen aan initiatieven die niet alleen het welzijn bevorderen, maar ook de onderlinge solidariteit in onze gemeenschap vergroten.

Zorgzaam wonen bereiken we door te werken op de volgende punten:

  • Samenleving: we stimuleren buren om contact met elkaar te maken. Dit kan door gezamenlijke activiteiten te organiseren, zoals buurtbarbecues of spelletjesmiddagen.
  • Hulp bieden: in een zorgzame woonomgeving helpen mensen elkaar. Dat kan gaan om kleine dingen, zoals boodschappen doen voor iemand die het moeilijk heeft, of meer structurele hulp, zoals ondersteuning voor ouderen.
  • Toegankelijkheid: wijken moeten zo zijn ingericht dat iedereen zich er gemakkelijk kan bewegen, ook mensen met een beperking. Dit kan bijvoorbeeld door brede stoepen en voldoende openbaar vervoer.
  • Duurzaamheid: zorgzaam wonen betekent ook dat we goed omgaan met onze leefomgeving. Dit houdt in dat we zorgen voor groene ruimtes, bijvoorbeeld door het creëren van pleintjes waar iedereen van kan genieten.
  • Veiligheid: een zorgzame wijk is ook een veilige wijk. Dit betekent dat mensen zich vrij kunnen bewegen en zich gesteund voelen door hun buren en de gemeenschap.

Het stimuleren van zorgzaam wonen is voor ons een belangrijk tweede onderwerp om op de agenda te brengen. We maken plannen om zorgzame woonprojecten te ondersteunen, meer buurtinitiatieven te faciliteren of regels aan te passen zodat de woningen beter toegankelijk zijn voor iedereen. Het draait allemaal om samen ervoor te zorgen dat we prettig kunnen wonen en leven.

IMG 5762

Begeleid wonen voor jongeren uit een problematische opvoedingssituatie

Begeleid wonen richt zich op het ondersteunen van jongeren in een moeilijke thuissituatie, zoals verwaarlozing en mishandeling tot verslaving of andere ernstige gezinsproblematiek. We bieden een veilige en stabiele leefomgeving, met hulp van een team van professionals. Het biedt jongeren een kans op een nieuwe start en een betere toekomst!

KRACHT!G zet in op de volgende punten:

  • Veilige woonomgeving: de jongeren wonen in een beschermde setting, meestal in een woongroep of in zelfstandige appartementen met begeleiding in de nabijheid. Hier denken we bijvoorbeeld aan het inrichten van het gebouw in J. Demolderlaan.
  • Begeleiding en ondersteuning: er is een team van professionals, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogisch medewerkers, dat de jongeren begeleidt in hun dagelijkse leven. Dit kan betrekking hebben op emotionele ondersteuning, praktische hulp en advies over bijvoorbeeld opleiding en werk.
  • Zorg op maat: elke jongere heeft unieke behoeften en uitdagingen. De begeleiding wordt aangepast aan de individuele situatie en doelen van de jongere.
  • Focus op zelfstandigheid: jongeren worden gestimuleerd om zelfstandiger te worden. Dit houdt in dat zij leren om voor zichzelf te zorgen, hun financiën te beheren, en sociale vaardigheden te ontwikkelen.
  • Samenwerking met andere instanties: begeleid wonen verloopt vaak in samenwerking met andere zorg- en welzijnsinstellingen, scholen en ouders/verzorgers, waarbij de focus ligt op het creëren van een positief netwerk rondom de jongere.

Een sociaal beleid in een gemeente omvat uiteraard nog veel meer dan de bovenstaande 3 werkpunten. Echter wil KRACHT!G in de volgende legislatuur hier de focus op plaatsen.

OCMW