Speerpunt 6: Blijven inzetten op properste gemeente

De Panne is een zeer groene gemeente. Het is dan ook jammer dat netheid zowel in stedelijk als landelijk gebied een aanhoudend probleem blijft. Wij willen een stap in de goede richting zetten en streven naar een ‘Proper De Panne’, maar milieu is gaat uiteraard nog verder dan dat..

KRACHT!G ziet verschillende werkpunten op het vlak van milieu:

  • Heropstarten van Proper De Panne
  • Acties tegen zwerfvuil
  • Asbestveilig maken van de gemeente
  • Burgemeesterconvenant: inzet voor klimaatacties en duurzaamheid
  • Begeleiden kopers bij renovatieplicht
  • Aanpassen van openbare gebouwen aan de Vlaamse wetgeving
  • Vergroenen van begraafplaatsen
  • Opwaarderen van groenstroken
  • Afvalwaterzuivering
  • Natuurgebieden/ landbouwgronden
  • verLEDden van openbare verlichting
  • windmolens & laadpalen
Visual Proper De Panne

Heropstarten van Proper De Panne

Het initiatief "Proper De Panne" wordt nieuw leven ingeblazen, met als doel de netheid op openbare plaatsen te waarborgen. De nadruk ligt hierbij op weekendreiniging en het betrekken van de gemeenschap bij het behoud van een schone omgeving. We willen blijven inzetten op een propere Zeelaan, Zeedijk en de vele inzamelpunten.

Acties tegen zwerfvuil

Zwerfvuil is een groot probleem dat we willen aanpakken door regelmatige acties in te plannen, inclusief de zones langs snelwegen waar vuil zich makkelijk opstapelt. Het plattelandsgebied is een plek waar afval vaak wordt gedumpt.  Samenwerking met gewestelijke autoriteiten is cruciaal om effectieve oplossingen te realiseren.
Gerichte acties na evenementen & drukke toeristische weekends zorgen voor een properder straatbeeld: onze eigen reinigingsdienst zal afval ophalen, en we richten ons sterk op het sensibiliseren van zowel inwoners als bezoekers.

Afvalbeleid (1)

Asbestveilig maken van de gemeente

We willen een asbestinventaris opstellen en de timing voor de verwijdering ervan op het gemeentelijk patrimonium: we moeten de gemeentelijke gebouwen asbestveilig krijgen, o.a. het gemeentehuis moet dringend een asbestveilige werkplek worden!

Daarbij willen we burgers aanmoedigen en ondersteunen bij het veilig omgaan met asbest en het verwijderen van de gevaarlijke materialen.

Burgemeestersconvenant

KRACHT!G engageert zich om verder deel te nemen aan het Burgemeestersconvenant, waarbij lokale overheden zich inzetten voor klimaatacties en duurzaamheid. Dit omvat concrete stappen om de CO2-uitstoot te verminderen, energie-efficiëntie te verbeteren en aanpassingen te maken in stedelijke planning voor een duurzamere toekomst.

Begeleiden kopers bij renovatieplicht

We begeleiden kopers bij hun renovatieplicht en informeren hen over mogelijke renovatiesubsidies: de gemeente speelt hierin een ondersteunende rol die de nodige informatie tot bij de burger brengt.
Vlaanderen zet in op minder aardgas en meer alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen. Gemeentelijke voorlichting helpt burgers de juiste keuze te maken.

Aanpassen van openbare gebouwen aan de Vlaamse wetgeving

Er wordt een plan uitgewerkt om alle openbare gebouwen tegen 2045 aan te passen aan de Vlaamse wetgeving, die vereist dat alle overheidsgebouwen een EPC-peil A(!) hebben. Een enorme uitdaging voor het toekomstige bestuur: renovaties dringen zich op, er is nood aan upgrades om de energie-efficiëntie van elk gebouw te verhogen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen.

Gemeentehuis 1

Vergroenen van begraafplaatsen

KRACHT!G wil de kerkhoven vergroenen, intensiever onderhouden en de paden aantrekkelijker en toegankelijker maken. Dit creëert een aangename omgeving voor bewoners en bezoekers. De begraafplaats in Adinkerke wordt omgetoverd in een groene, parkachtige omgeving, waar het aangenaam vertoeven wordt.

Opwaarderen van groenstroken

Dit initiatief beoogt niet alleen esthetische verbeteringen, maar ook duurzaam plantbeheer. Het doel is om het openbaar domein te vernieuwen met groenaanleg dat past bij de omgeving en bijdraagt aan biodiversiteit. We willen een  landschapsarchitect inschakelen om nieuwe inzichten en verrassende straatzichten te creëren en een hulp te zijn in het streven naar een propere gemeente. Ontharden is een goed initiatief, maar de invulling moet door de landschapsarchitect worden gestuurd. Bomen kunnen zorgen voor extra schaduwrijke plekken en afkoeling van de leefomgeving. Het vergroenen van onze gemeente  

KRACHT!G wil graag een nieuwe aanpak van de rondpunten in onze gemeente, duurzame meerjarenplanten in de plantvakken, kleurige plantsoenen in de wijken,... Aangename woonbuurten leiden ook tot een propere gemeente. Ook kleinere initiatieven zoals een goede plantenkeuze om de bijenpopulatie in stand te houden verdienen hun aandacht.

Plop

Natuurgebieden/ landbouwgronden

Een goede verstandhouding met de beheerders van onze natuurgebieden is noodzakelijk voor het behoud en de ontwikkeling van onze natuurgebieden.
Wij denken aan een groene wandelgordel, maatregelen om de biodiversiteit te beschermen, de recreatieve wandelruimte te vergroten in beschermde gebieden,…

KRACHT!G wenst de landbouwgrond maximaal te beschermen.

VerLEDden van Openbare verlichting

Het project om openbare verlichting te vervangen door energiezuinige LED-verlichting wordt voortgezet, met aandacht voor donkere zones. We moeten ons de vraag stellen of elke lamp moet blijven branden, maar zonder in te boeten op het veiligheidsgevoel.

Windmolens & laadpalen

De plaatsing van windmolens op land en zee is een belangrijk onderwerp, waarbij rekening gehouden wordt met de impact op het landschap, de ecologie en de gemeenschap. Er wordt gezocht naar locaties waar windmolens kunnen worden geplaatst met minimale verstoring van het uitzicht en rekening houdend met technische aspecten zoals slagschaduw.

KRACHT!G realiseert zich dat kleine windmolens voor landbouwbedrijven/ industrie een noodzaak zijn en staat daar positief tegenover.

Er is nood aan bijkomende laadpalen in onze gemeente, KRACHT!G wil verder inzetten op het geografisch verspreiden van laadpunten, zowel voor voertuigen als fietsen.

Speelplein Bosheide 1 (5)
Proper De Panne
Afvalstraatje 5