Speerpunt 10: KRACHT!G Kiest voor continuïteit in het beleid en maakt duidelijke keuzes

KRACHT!G kiest ervoor om projecten die in de uitvoeringsfase zitten, af te werken. Voor projecten in de beginfase gaan we duidelijke keuzes maken. Dit zorgt voor financiële stabiliteit en geeft ons ruimte om onze eigen accenten te leggen. De fout van de huidige legislatuur willen we niet maken: ze stellen alles ter discussie, realiseren weinig nieuwe projecten en het is opvallend dat ze op het einde van de legislatuur werken uitvoeren die in de vorige legislatuur (2013-2018) voorbereid zijn ( Dumontwijk, fietspad N35,…).

KRACHT!G wil continuïteit voor projecten in de uitvoeringsfase:

  • de herinrichting van de Dumontwijk fase 2 en 3 verder uitvoeren met het oog op de realisatie van een rustige wandelwijk midden in De Panne.
  • De werken in de Sint Pieterskerk werden opgestart en zullen uitgevoerd worden. De werking van de bib moet een moderne invulling krijgen.
  • Het Seascouts lokaal zal verder afgewerkt worden! Een goed functionerende jeugdvereniging heeft recht op een modern lokaal.
    Niet enkel het scoutslokaal, maar ook andere faciliteiten van onze jeugdverenigingen moeten de nodige aandacht krijgen.
  • ‘Proper De Panne’ is een blijvende uitdaging en ondanks de vele inspanningen is het doel nog niet bereikt. We blijven hier onverminderd op inzetten o.a. door nadruk te leggen op de piekmomenten/weekends. Verder streven we dit na door door de inrichting van het openbaar domein via beplanting en inrichting en aanleg van groenstroken. KRACHT!G stelt daarom voor een landschapsarchitect in dienst te nemen die deze taken op zich zal nemen.
IMG 5828

Meerjarenplan energienorm overheidsgebouwen

KRACHT!G maakt duidelijke keuzes. We zijn verplicht alle overheidsgebouwen naar een EPC peil A te brengen tegen 2045. Een hele uitdaging!  Samen met het personeel stellen we een tijdschema op waarin volgende dossiers worden opgenomen. Het meerjarenplan zal de termijn van 6 jaar overschrijden:

  • De renovatie van het gemeentehuis wordt hervat! Na de beperkte vernieuwing van het bureau van burgemeester en financieel directeur moet het volledige gebouw aangepakt worden.De integratie van het OCMW in het gemeentehuis is dringend en het OCMW gebouw wordt verlaten. Na het vertrek van de lokale politie naar hun nieuw pand kan op deze plaats de dienst van toerisme ingepland worden. Centralisering van personeel zal de efficiëntie verbeteren.
  • De Kinderopvang Adinkerke ligt ver weg van de lagere scholen en we verplichten onze jeugd de gevaarlijke Dijk over te steken. KRACHT!G opteert voor een nieuwbouw op de huidige site “Den Hert/ Gemeenschapshuis”. Een nieuwbouw is een duurzamere, goedkopere en een veilige oplossing die zal voldoen aan de verplichte normen en het EPC-peil A kan zo wel gehaald worden.
  • De herinrichting van de Garzebekeveldwijk wordt opgestart.
  • De site Cordial is op heden een rampdossier! De dienst toerisme wordt hier niet ingepland en we bekijken de opties voor een eventuele verkoop of andere invulling.
Cordial

Meerjarenplan heraanleg straten

Een timing opstellen, samen met de dienst Facility, voor de heraanleg van onze wegen is een noodzaak. Dit brengt duidelijkheid voor onze inwoners

  • De onteigeningen in de Duinhoekstraat werden in de huidige legislatuur grotendeels afgerond. Ondertussen zijn we zes jaar bezig om een bouwvergunning te krijgen. De budgetten zijn voorzien. De straat zelf moet nu dringend heraangelegd worden. ( meer info: linken aan aparte pagina)
  • De heraanleg van de Veldstraat is dringend. De riolering is bij de slechtste van De Panne- Adinkerke. We kiezen voor een integratie van de voetbalsite (veilige combinatie parkeren, fietsers en voetgangers) en éénrichtingsverkeer ( Moeresteenweg- kruispunt Nieuwstraat/Tuinwijk) zodat fietsers, sporters en voetgangers meer ruimte krijgen.
  • De heropwaardering van de Oosthoek is een noodzaak: de straten in de wijk Driedistelweg/ Oostduinenstraat liggen er slecht bij: voetpaden zijn kapotgereden, het groen wordt beperkt onderhouden, er zijn rioleringsproblemen. Een visie over de heraanleg van deze wijk dringt zich op.
  • Wij stellen voor de verbinding tussen de Zeeparkduinen en de Houtsaegerduinen door een ecoduct te realiseren. Op die manier hebben we een volledige groene gordel rond de gemeente en kan je van het strand aan de Franse grens rond de gemeente wandelen naar de grens met Koksijde.
  • De renovatie van de Zeedijk moet opgestart worden.
  • Een timing opstellen voor de heraanleg van onze landelijke wegen is een noodzaak.. Vanwege het zwaar verkeer op deze wegen, hebben we besloten om beton te gebruiken in plaats van asfalt. De Burgweg is een voorbeeld de heraanleg zich opdringt.
  • Voor het tekort aan parkingmogelijkheden zien we het Koningsplein als beste locatie: ondergronds parkeren werd in de periode 2013-2018 onderzocht en is technisch perfect realiseerbaar. Samenwerking met private partner lijkt ons de beste weg en het opent veel mogelijkheden om het parkeerbeleid in De Panne anders te sturen. Een goede voorbereiding is cruciaal en voldoende tijd besteden aan het voorbereiden van het dossier zal doorslaggevend zijn voor succes.
Dijk DP

Overleg met bovenlokale overheden voor verschillende grote dossiers

In de komende 6 jaar plannen we met de bovenlokale overheden de mogelijkheden te onderzoeken voor opstart en inplanning van volgende dossiers:

  • We onderzoeken de mogelijkheid met de Vlaamse Waterweg om het fietspad langs de Dijk in Adinkerke aan de andere kant te leggen met een constructie op de schuine zijde van de vaart zodat elke fietser apart en vrij kan rijden. Ook de mogelijkheid voor een vaste aanlegsteiger voor pleziervaartuigen dient te worden onderzocht.
  • De Chalutier is ondertussen meer dan 25 jaar een schenking voor de gemeente. Renovatie van het gebouw zal handenvol geld kosten. Wij stellen voor om met de erfgoedvereniging HERITA contact op te nemen om een visie uit te werken omtrent beheer en restauratie. Voor ons is dit geen kerntaak, zij zijn de specialisten! Er zijn teveel onbekenden ( bv kostprijs renovatie kunstwerken,…) ( meer info…..)
  • De as Nieuwpoortlaan - Duinkerkelaan is een gewestweg die dringend aan renovatie toe is. KRACHT!G wil afstemmen met het Vlaams Gewest over de herinrichting van het wegdek. De heraanleg van de voetpaden en nieuwe openbare verlichting kunnen we wel reeds opstarten.
Voetbrug ADK 1

KRACHT!G maakt stedenbouwkundige keuzes

We willen de hoogbouw beperken tot de huidige normen, maar daarnaast ook kijken naar wat aanwezig is in de omgeving. Bepaalde wijken dienen hun landelijk karakter te behouden: bv. het lieflijk karakter van de Meeuwenlaan. We willen richtlijnen opstellen, maar geen klassering invoeren voor deze gebieden. Wel kiezen we ervoor om oud en nieuw te laten samenleven, mits respect voor de waardevolle gebouwen.

We zoeken naar locaties waar verdere inbreiding mogelijk is. Er zijn nog bepaalde zones waar projecten kunnen gerealiseerd worden, denk aan de Rijkswachtkazerne in de Brouwersstraat, de Florial, het gekochte pand aan de markt.